Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Etiketti myy ensimmäisen pullon

Myyntipakkauksen houkuttelevuuden merkitys päivittäistavarakaupassa tuotteen myynnin lisääjänä lienee kiistaton tuotekategoriasta riippumatta. Pakkausdesignit värimaailmasta, kuvituksen kautta muotoiluun ovat jo sitä luokkaa, että joukosta erottuminen alkaa olla haastava rasti.

Ilmiö on uinut viinimaailmaan ehkäpä pienellä viiveellä, mutta vahinkoa on lähivuosina otettu takaisin oikein urakalla, ja viinihyllyillä alkaakin olla pystyssä melkoiset karnevaalit. Tarjolla on silmänjuomaa moneen makuun ja tilanteeseen, mikä on ehdottomasti myös iloinen asia. Pakkauksen ulkoasu on mahdollisesti viininostajan tärkein yksittäinen valintakriteeri, jos alan ammattilaisia ja harrastajia ei oteta lukuun. Ja kyllähän illanistujaisiin, tai lahjaksi haluaa itse kukin valita näyttävän juomatuotteen.

Osalle meistä saattaa kuitenkin hiipiä mieleen epäilys konseptiin mahdollisesti haudatusta koirasta. Onko viinin heikkoa laatua kompensoitu pramealla pakkauksella, tai toisaalta onko katteet kenties syöty jo pakkausvaiheessa ja tyytyminen on ollut edullisimpaan saatavilla olevaan sisältöön? Hyllystä löytynee esimerkkejä puolesta ja vastaan.

Sudenkuoppien välttämiseksi ja koirien hautarauhan takaamiseksi tässä tuleekin viisi viinivinkkiä, joissa yhdistyvät persoonallinen ja näyttävä pakkaus, sekä hyvin tehty, laadukas viini, johon voi investoida ilolla toistekin.

Blue Fish Gewürztraminer

https://www.alko.fi/tuotteet/950201/

Gewürztraminer tunnetaan parhaiten Alsacen lajikkeena. Tämä puolimakea viini tulee sattumoisin Pfalzin alueen eteläosista, joka jakaa rajan Ranskan ja Alsacen kanssa. Jäännössokeristaan huolimatta se on tyylillisesti erittäin raikas ja helposti nautittava, ei vähiten matalan alkoholinsa ansiosta. Korostuneen aromaattinen ja kypsän hedelmäinen valkoviini on herkullinen sellaisenaan ja löytää hienon parin mausteisista ruuista ja voimakkaista pehmeistä juustoista.

La Fiole Côtes du Rhône Rouge

https://www.alko.fi/tuotteet/930145/

Erikoisia pullomalleja löytyy nykyään runsain mitoin eri viinialueilta ympäri maailmaa, mutta Rhônen tapaisella klassisella alueella ne ovat harvinaisempia. Viinin tuottaja Brotte on käyttänyt tätä paikallisen keraamikon suunnittelemaa pullomallia jo vuodesta 1952 ja sen on kuvailtu esittävän Grenache- köynnöksen villiä liikettä kuuluisan Mistral-tuulen puhaltaessa voimakkaasti. Ihanan klassisen tyylinen “kottarainen” on keskitäyteläinen, miellyttävän marjainen ja hieman mausteinen ja sopii vaikkapa paahtopaistille tai grillatulle kanalle.

Kings of Prohibition Shiraz

https://www.alko.fi/tuotteet/928286/

Tämän australialaisen punaviinin kieltolakiteemainen ja näyttävä paketointi lupailee tuhtia, jopa hilloista makukokemusta ja viini totisesti lunastaa nämä lupaukset. Nykytrendien mukaisesti hieman jäännössokeria omaava viini on suunmukaisen täyteläinen, mutta kuitenkin pehmeä ja kosiskeleva ihan sellaisenaankin, ja sopii mainiosti mausteisemmallekin liharuualle.

Smiley Chardonnay

https://www.alko.fi/tuotteet/914642/

Smiley-viinit on luotu bordeaux’laisen Icardin ja tämän kaikkialla tunnetun brändin kehittäneen Loufranin perheiden yhteistyönä. Sarjan viinien on tarkoitus olla helposti lähestyttäviä, elämäniloisia ja laadukkaita – aivan kuten pakkauksen perusteella voisi odottaa. Gascognen alueen rypäleistä valmistettu tammeton viini on runsas, kypsän hedelmäinen (passionhedelmää, mangoa) ja miellyttävän hapokas. Hyviä pareja ovat mm. sushi, grillatut kasvikset ja rasvainen kala.

Château de l’Orangerie Cuvée Ace of Spades 2017

https://www.alko.fi/tuotteet/940164/

Bordeaux on yksi mailman tunnetuimpia viinialueita ja sen arvokkaat punaviinit ovat monen harrastajan suosikkeja. Vaikeilla nimillä varustetut beiget linnaetiketit eivät kuitenkaan ole kaikkien mieleen, joten uudemman polven viininystäviltä saattaa jäädä alueen viini helposti hyllyyn. Cuvée Ace of Spades vangitsee upealla, erottuvalla pataässäetiketillään, mutta maku on klassista Bordeaux’ta. Lämpimän vuoden viini pursuaa kypsää luumua, kuivattuja hedelmiä, mausteita ja paahteisuutta ja runsaat tanniinit antavat rotevuutta. Tammikypsytetty viini on varma valinta lampaalle, naudanlihalle sekä kypsytetylle Gouda-juustolle.