Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Joulupöydän klassikot ja uutuudet

Joulun taikaa on ilmassa, ja enää reilu viikko jouluaattoon! Tunnelma on odottava, mutta samalla hieman jännittynyt. Vaikka joulupöytään katetaan perinteiset herkut vuodesta toiseen, kuten rosolli, lohi ja laatikot, ei voi välttyä pieneltä joulustressiltä. Kinkku menee uuniin, ja mielessä pyörii kysymyksiä: kuinka kauan sen pitäisi olla uunissa, tuleeko siitä tarpeeksi kypsä, onko kastike liian suolaista?

Ja sitten ne ikuiset pohdinnat sillistä – mikä olikaan se herkullisin sillilajike? Pysytäänkö perinteisissä vai uskallammeko kokeilla jotain uutta, kenties sitä lakritsimaustettua versiota? Juomien valinta on vielä tekemättä – ovatko nekin hankkimatta?

Onneksi voimme tarjota pientä helpotusta joulustressiin, ainakin juomien osalta. Totuus on, ettei ole olemassa täydellistä viiniä perinteiselle suomalaiselle joulupöydälle. Ruokalajeja on monenlaisia, maut ovat intensiivisiä ja usein hieman makeita ja mausteisia. Täsmäsuosituksia on mahdotonta antaa, mutta yksi vinkki kuitenkin nousee ylitse muiden: valitse viini omien mieltymystesi mukaan – paras viini on usein se, mistä itse pidät eniten.

Tässä kuitenkin muutamia viinivinkkejä, jotka toimivat loistavasti joulupöydässä:

Zenith

Joulupöydän kylmien, voimakasmakuisten ja suolaisten kalaruokien ja muiden alkupalojen kaveriksi kannattaa valita hedelmäinen, raikas ja puolikuiva viini. Ranskalaisessa Zenithissä tuoksu pursuaa eksoottisempaa hedelmäisyyttä, maku on puolikuiva ja runsaan hedelmäinen ja silti ryhdikkään hapokas. Viini sopii myös vegaaneille.

Zenith 2022

Zenith 2022

9.98€

0,75L

Puolikuiva, keskihapokas, persikkainen, kevyen mangoinen, kypsän sitruksinen, hennon kukkainen

Weinreich Grauburgunder

Saksalainen Grauburgunder tunnettaan muualla maailmassa Pinot Gris´na, ja toimii mainiosti joulupöydän yleisviininä. Tuoksussa runsaasti kirpeää hedelmää ja hentoa pähkinäisyyttä. Maku on kuiva, runsaan hapokas ja mineraalinen. Sitruksiset aromit antavat sille hienosti nostetta. Viini sopii myös vegaaneille.

Weinreich Grauburgunder 2022

Medusa Albarino

Raikkaan mineraalinen Medusa Albarino on pirteä, kuiva ja hapokas viini Espanjan Galiciasta. Sen raikkaan trooppinen aromikkuus ja hedelmäinen raikkaus pärjää monenlaisten makujen kanssa, mutta toimii erityisen hyvin merenelävien ja kalapöydän antimien kanssa.

Medusa Albariño 2021

Villalta Valpolicella Ripasso

Raikkaan mineraalinen Medusa Albarino on pirteä, kuiva ja hapokas viini Espanjan Galiciasta. Sen raikkaan trooppinen aromikkuus ja hedelmäinen raikkaus pärjää monenlaisten makujen kanssa, mutta toimii erityisen hyvin merenelävien ja kalapöydän antimien kanssa.

Villalta Valpolicella Ripasso

Villalta Valpolicella Ripasso

15.48

0,75L

Villalta edustaa Valpolicellan alueen parhaita viininvalmistusperinteitä. Valmistettu parhaista viinitarhoista kasvatetuista rypäleistä, jotka sijaitsevat Soaven ja leudon Gardajärven mäkisellä alueella, ja se on omistettu viininjuojille, jotka etsivät korkeaa laatua ja perinteitä viinilasillisen ääressä.

Gemma di Luna Red Gem

Jos pieni sokerin määrä punaviinissä miellyttää, on tässä oiva valinta! Italialainen Gemma di Luna Red Gem on maukkaan hilloinen viini suklaisella jälkimaulla – tanniinitkin on onnistuttu kesyttämään, joten joulukinkku ei muserru makuprofiilin alle. Sopii myös esim pipareiden ja sinihomejuuston seuraksi.

Gemma di Luna Red Gem

Les Carabènes Pinot Noir

Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit sopivat hyvin vaaleiden liharuokien kuten kinkun ja kalkkunan kanssa, marjaisan ja melko kevyen maun ansiosta. Ranskalainen Les Carabenes Pinot Noirissa on metsäistä karpalon, puolukan ja yrttien vivahdetta – myös tietynlaista havuisuutta. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromit, ja siinä on lisäksi paahteisuutta ja hapankirsikkaa. Erinomainen valinta sekä kinkulle että kalkkunalle!

Les Carabènes Pinot Noir 2021