Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Juhannus ja helposti mukana kulkevat viinit

Muiden pohjoismaalaisten tapaan me suomalaiset olemme ottaneet avosylin vastaan erilaiset innovaatiot viinipakkausten saralla. Ihan länsinaapurimme tahdissa emme vielä ole, mutta kuitenkin jo yli puolet Alkossa myytävästä viinistä myydään jossain muussa pakkauksessa kuin lasipullossa. Jo kymmeniä vuosia markkinoilla olleet hanapakkaukset ovat tietysti kevytpakkauksista suosituimpia, mutta viime aikoina erityisesti tetrojen tai kartonkitölkkien tarjonta on rikastunut huomattavasti ja valinnanvaraa alkaa olla jo mukavasti. Tetra edustaa käytännöllisyyden osalta pakkausten ehdotonta kärkeä, mutta sen etuna on myös hanapakkauksiin ja pulloihin nähden vapaus pakkausverosta/kierrätysmaksusta.

Viña Albali Verdejo Organic 2022

Espanja on viinimaana äärimmäisen kiinnostava ja monimuotoinen. Pulloviineissä tarjonta on hengästyttävän laaja kattaen suuren määrän erilaisia alueita, lajikkeita ja tyylejä. Huokeammissa viineissä – kuten hanaviinit tuppaavat olemaan – tarjonta on tietysti kapeampi, mutta maan ehdottomiin vahvuuksiin kuuluvat korkea hintalaatusuhde ja laajalle levinnyt luonnonmukaisuus. Verdejo on maan käyntikorttirypäleitä valkoviineissä ja tässä viinissä yhdistyvät erittäin huokea hinta ja miellyttävän raikas, kuiva tyyli, joka on kotonaan pikkupurtavan, salaattien ja kevyiden kalaruokien kanssa.

Viña Albali Verdejo Organic 2022

Zen Garden Pfalz Pinot Noir 2021

Saksalaisen Rieslingin tuntevat kaikki ja monelle saksalainen viini onkin yhtä kuin Riesling. Tämä on ymmärrettävää, onhan Riesling aivan loistava rypälelajike, mutta kuitenkin sinänsä harmillista, että maan monilta alueilta löytyy laaja kirjo eri lajikkeita. Monelle tullee yllätyksenä, että maan toiseksi viljellyin lajike on Pinot Noir ja Ranskan ja Yhdysvaltojen jälkeen Saksa on lajikkeen suurin kasvattaja. Zen Garden Pinot Noir tulee Lounais-Saksasta Pfalzin viinialueelta, joka soveltuu verrattain lämpimän ilmastonsa osalta lajikkeelle loistavasti. Näppärään kahden litran hanapakkaukseen pakattu viini omaa miellyttävän runsaan suutuntuman ja kypsän kirsikkaisen hedelmäisyyden, mutta saksalaiseen tapaan sillä on kohtuullinen alkoholipitoisuus ja hyvien happojen tuoma raikkaus. Hieman kevyempää punaviiniä hakevalle se on aivan ällistyttävän monikäyttöinen viini kaikkiin kesän menoihin.

Zen Garden Pfalz Pinot Noir 2021

Evergreen Syrah 2022

Suurin osa markkinoiden tetratarjonnasta on litran vetoista, mutta suositun Evergreen-luomuviinibrändin uutuus on kooltaan puoli litraa ja täten näppärä valinta mukaan vaikkapa picnicille tai ylipäätään mihin tahansa hetkeen, kun kokonaiselle pullolle tai suuremmalle määrälle ei ole tarvetta. Sisilian aurinkoinen saari on niin ikään luomuviljelyn keskuksia Euroopassa ja tämä keskitäyteläinen, kypsän marjainen ja hieman mausteinen Syrah-punaviini on erittäin hyvin suomalaiseen makuun sopiva alueen edustaja. Se soveltuu vegaaneille ja tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ruokapöydässä hyvän parin muodostuvat mm. grillatut lihat, mausteiset makkarat ja tomaattiset pastat. Suunmukaisuutensa ansiosta sitä toki nautiskelee hyvin myös ihan sellaisenaan.

Evergreen Syrah 2022