Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Lihaton lokakuu – vinkit lihan kulutuksen vähentämiseen!

Tiedätkö, mikä tekee lokakuusta erityisen? Se on Lihaton Lokakuu!

Lihaton lokakuu sai alkunsa vuonna 2013, kun Docventures-ohjelmassa vieraillut Luontoliiton Leo Stranius haastoi Riku Rantalan ilmastotekoon ja muuttamaan elintapojaan ympäristöystävällisemmäksi. Kampanja kannustaa ihmisiä lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin, tai ainakin vaihtoehtoisesti vähentämään sitä, ja on kasvanut vuosien myötä vuosittaiseksi isoksi suomalaiseksi ilmiöksi. Sekä ympäristön että ihmisten terveyden kannalta kestävä ruoka koostuu esimerkiksi täysjyväviljasta, monenlaisista kasviksista, kasvikunnan proteiineista, pähkinöistä, siemenistä ja kalan osalta varsinkin vastuullisesti pyydetystä lähivesien luonnonkalasta.

 

Tässä muutama vinkki millä voit vähentää lihan kulutusta:

1. Kokeile kasvipohjaisia vaihtoehtoja, kuten tofu, seitan, tempeh tai kasvispihvejä lihan sijaan ruoanlaitossa.

2. Aseta viikossa päivä tai pari, jolloin et syö lainkaan lihaa, ja kokeile erilaisia kala- ja kasvisreseptejä.

3. Suurenna kasvisten osuutta aterioilla lisäämällä niitä esimerkiksi pastoihin, keittoihin ja salaattiin, ja suosi pihvien ja paistien sijaan patoja sekä keittoja, jolloin lihan määrä vähenee.

4. Hae inspiraatiota: Etsi maukkaista kasvisreseptejä ja inspiroivia ruokavinkkejä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. On paljon kasvisruokiin erikoistuneita blogeja, instagram-tilejä ja youtube-kanavia, joissa jaetaan monipuolisia ja herkullisia ideoita.

5. Pyri vähentämään ruokahävikkiä valmistamalla vain tarvitsemasi määrän ruokaa ja hyödyntämällä jääkaapissa olevia aineksia.

Kasviruuille sopivia viinivinkkejä!

Zen Garden Pinot Noir 2L

Marjaisa saksalainen Pinot Noir näppärässä kahden litran pakkauksessa. Raikas ja vähätanniininen punaviini sopii kepeydensä kannalta erityisen hyvin yhteen paitsi sienten ja tofun kanssa, myös erilaisiin kaali- ja juuresruokiin. Tarkista saatavuus Alkon sivuilta, ja tilaa maksutta lähimpään myymälääsi. Viini on vegaaninen, eli sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita.

Zen Garden Pfalz Pinot Noir 2021

Viña Albali Verdejo 3L

Tässä espanjalaisessa kolmen litran hanapakkauksessa alle kolmenkymppiin on hinta-laatusuhde todellakin kohdallaan. Pirteän hapokas ja kuiva viini tuo veden kielelle, ja verdejorypäleelle tyypillinen yrttisyys ja sitruksiset aromit sopivat erinomaisesti paitsi kalalle ja äyriäisille myös ruokaisille salaateille ja runsaille kasvisruoille. Viini on vegaaninen, eli sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita.

Viña Albali Verdejo Organic 2022