Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Max 8% viinien top-5

Viinit ovat saapuneet ruokakauppoihin! Tai no, ainakin osa maailmalta löytyvien viinien kirjoista on nyt mahdollista löytää kauppojen hyllyiltä. Suuri osa Alkon tarjonnasta on jatkossakin saatavilla ainoastaan Alkossa, mutta ruokakaupat ovat uuden alkoholilainsäädännön myötä tuoneet valikoimiinsa vaihtelevia määriä viinejä ja viinipohjaisia juomia, jotka voivat olla vahvuudeltaan enintään kahdeksanprosenttisia.

Matalasta alkoholipitoisuudesta huolimatta tämä kategoria sisältää ihan oikeita perinteisiä viinityylejä, joita on valmistettu eri viinialueilla pitkään. Näissä viineissä matalan alkoholipitoisuuden mahdollistaa keskeytetty käyminen, jolloin jäljelle jää tuntuva määrä jäännössokeria. Tätä makeutta kuitenkin tasapainottaa monesti matalan alkoholin tuovan keveyden lisäksi hyvä hapokkuus tai hiilihappo. Yleisimpiä esimerkkejä tästä kategoriasta ovat Moscato-rypäleestä valmistetut viinit ja erityisesti saksalaiset Rieslingit.

Lähemmäksi tyypillisiä kuivemman pään viinejä päästään viinipohjaisissa juomissa, joissa alkoholia on poistettu esimerkiksi käänteisosmoosilla. Tällöin sokerin määrä on tuntuvasti alhaisempi ja lopputulos voi olla hyvinkin ruokaystävällinen. Näistä viinijuomista löytää monesti myös kansainvälisesti tunnettuja rypälelajikkeita, joista ei välttämättä tuoteta luonnostaan matala-alkoholisia viinejä.

Valitsimme ruokakaupoista löytyvistä viineistä viisi eri tyylistä vaihtoehtoa, joihin kannattaa tutustua. Saatavuudet ja hinnat vaihtelevat kauppaketjuittain.

McGuigan Black Label Moscato

Alkon australialaisten viinien ehdoton klassikko on tämä McGuiganin tuottama pirskahteleva valkoviini, josta voi löytää sitruksisia ja kukkaisia vivahteita. Tuntuvasta makeudesta (80 g/l) huolimatta se on erittäin herkullinen seurusteluviini ja makeiden naposteltavien kumppani. Hiilihappo tasapainottaa makeutta kiitettävästi.

 

Blue Fish Fruity Riesling

Riesling on pitkään ollut valkoisista rypälelajikkeista suomalaisten suosikki ja tämän voisi kuvitella pätevän myös markettiviineihin. Blue Fish tulee Pfalzin alueelta aivan Ranskan rajan ja Alsacen alueen kupeesta. Runsaan hedelmäinen makumaailma käsittää muun muassa aprikoosin, persikan ja sitrushedelmien sävyjä ja lajikkeelle tyypilliseen tapaan ryhtiä tuovat erinomaiset hapot. Viini on mainio kumppani mausteisemmille itämaisille mauille.

Peñasol Sangria 1.5L

Peñasol on monelle synonyymi sangrialle ja tuotteet ovat olleet laajalti saatavilla jo pitkään niin Alkosta kuin ruokakaupoistakin. Uuden lain myötä kauppoihin on saapunut alkuperäisen vahvuisia seitsemänprosenttisia tuotteita, kuten tämä 1.5 litran vetoiseen muovipulloon pakattu vaihtoehto. Keskikesän lähestyessä tämä appelsiinilta ja kanelilta maistuva juoma on yksi helpoimmista valinnoista seurustelujuomaksi.

Solegro Vino Frizzante

Hieman kuivempaa osastoa luontaisesti makeista juomista edustaa Italian Emilia-Romagnasta tuleva pirskahteleva Solegro. Tämä edullinen valkoviini on erittäin mutkaton ja helposti lähestyttävä. Hyvin raikas ja hedelmäinen makuprofiili ei kaipaa ruokaa seuraukseen, mutta sen voi hyvin napata mukaan vaikka picnicille.

McGuigan Mid Sauvignon Blanc

McGuigan on ollut jo pitkään pioneeri alkoholittomien viinien valmistuksessa ja nyt he pääsevät näyttämään kyntensä myös matala-alkoholisten viinien saralla. Tämä australialainen Sauvignon Blanc pääsee hämmästyttävän lähelle tavallisia Sauvignon Blanc -viinejä herukkaisella hedelmään, raikkaalla hapokkuudellaan ja kuivalla maulla. Viinin noin 20 g/l makeus tuntuu selkeästi kuivemmalta kuin sama määrä tuntuisi normaalivahvuisessa viinissä ja sen voikin huoletta yhdistää esimerkiksi vaalealle kalalle tai vuohenjuustolle. Lajinsa ehdottomasti kovinta kärkeä!