Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Pääsiäisen punaviini x3

Lammas on pääsiäisen raaka-aine numero yksi ja punaviini se virallisista virallisin juomapari. Tästä ei kenenkään tarvitse lähteä kiistelemään, mutta kuinka valita oikea punaviini satojen vaihtoehtojen joukosta? Kuten oikeastaan aina, yhtä oikeaa vastausta ei ole olemassa ja valintaan vaikuttaa niin lampaan osa kuin aterian muut vaikuttavat tekijät, kuten mausteet, kastikkeet ja lisukkeet. Aiheesta voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan, mutta tässä esittelemme kolme keskenään varsin erilaista viiniä, joita sopii harkita pääsiäispöytään.

 

Viña Albali Reserva 2018

Espanjan tammikypsytetyt punaviiniklassikot ovat kuuluneet suomalaisiin pääsiäispöytiin jotakuinkin yhtä pitkään kuin Suomessa on ollut viinikulttuuria. Tammitynnyreiden määrässä mitattuna Félix Solís on viinimaailman kiistaton kuningas ja Valdepeñasin alueelta tuleva Viña Albali Reserva on heidän keskeisin punaviininsä. Vuosien saatossa ”tammen suudelma” on viinissä muuttunut hillitymmäksi, mutta edelleen se on havaittavissa sekä viinin aromimaailmassa, että suutuntumassa. Keskitäyteläinen, kirsikkainen ja karhunvatukkainen viini soveltuu erityisesti miedommille lampaanosille, kuten paahtopaistille.

 

Villalta Valpolicella Ripasso

Ripasso on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa suomalaisissa ruokapöydissä ympäri vuoden, mutta on monen valinta myös pääsiäisenä. Villalta on yksi tämän Veneton alueen viinityylin pitkäikäisimpiä suosikkeja ja kerännyt mm. Viinilehdeltä vuodesta toiseen neljän tähden arvioita. Keskivertoa hieman kuivempi viini omaa kohtuullisen peri-italialaisen makuprofiilin, jossa yhdistyvät kypsemmät kirsikkaiset ja kuivahedelmäiset makusävyt. Lautaselle viinin pariksi voisi valita vaikkapa grillattuja lampaankyljyksiä.

 

 

Borsari Amarone della Vapolicella 2019

Niin ikään Venetosta tuleva, Ripasso-viinin muhkea isoveli Amarone ei esittelyjä kaipaa. Tämä kuivatuista rypäleistä valmistettu täyteläinen nautiskeluviini on yleisin valinta, kun suomalainen viininystävä kaipaa arvokkaampaa punaviiniä tarjolle, ja Borsari Amarone on kuluneen kahden vuoden ajan ollut lajinsa suosituin edustaja Alkossa. Hieman jäännössokeria sisältävä suuntäytteinen viini kaipaa lammasruualtakin potkua, joten potentiaalisesta reseptistä löytyi kohtuullista mausteisuutta tai esimerkiksi kahvi raaka-ainelistalta.

Maistuvaa pääsiäistä!