Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Sisilialainen joulu

Mitä jos tänä jouluna kokeilisit jotain uutta perinteisten laatikoiden ja kinkun sijasta? Kun kaamos on vallannut pohjolan, mikä olisi ihanampaa kuin luoda kotiin mini-Sisilia täynnä mehukasta punaviiniä, superhedelmäistä valkoviiniä, gnoccheja, pastaa, kasviksia, yrttejä ja juustoja?

Joulun ’dolce far niente’

Dolce far niente tarkoittaa tekemättömyyden ihanuutta, sitä kun vain nautitaan elämästä, ihmisistä ympärillämme, herkullisesta ruoasta ja viinistä ja eletään hetkessä. Seuraavilla ideoilla saavutat omaan kotiisi sisilialaisen joulun ja dolce far niente-mielialan:

  • Yksi tai kaksi viiniä riittää joulupyhiksi. Valitse monikäyttöisiä, laadukkaita ja ekologisia viinejä.
  • Vincenzo Bellinin, sisilian kuuluisimman oopperasäveltäjän, melodiat ovat täydellinen valinta sisilialaiseen jouluun.
  • Kokeile tehdä itse pastaa tai gnoccheja ja upota ne lopuksi punaviiniin, niin saat ruokaan upean jouluisen värin.

Menuehdotus

  • Sisilialainen veriappelsiinisalaatti
  • Salviavoissa paistettuja gnoccheja
  • Tuoreilla yrteillä ja kasviksilla täytettyä kalaa (esimerkiksi kuha)
  • Involtini di Melanzane eli täytetyt munakoisorullat
  • Jouluinen Panettone eli hedelmäleivonnainen
  • Jouluaterian ja lahjojen avaamisen jälkeen suosittelemme siirtymistä sohvalle viinin ja cannolien kanssa ja uppoutumaan Francis Ford Coppolan Kummisetä-trilogiaan, joka vie nojatuolimatkalle Sisiliaan ja Corleonen mafiaperheen vaiheisiin.

Viinisuosituksia Sisiliasta

L’Auratae Nero d’Avola

Nero d’Avola on todennäköisesti Sisilian tunnetuin paikallinen rypäle. Siitä tehdään hedelmäisiä, aromikkaita ja ryhdikkäitä punaviinejä, jotka ovat oivallisia kumppaneita paikalliselle ruoalle. L’Aurataen pääarvoja ovat laadukkaiden ja ekologisten viinien tekeminen alkuperää ja ekosysteemiä kunnioittaen. Kokeile esimerkiksi munakoison, pikkusuolaisten ja tietysti pastan kanssa.

Lamura Pinot Grigio

Lamura Pinot Grigio on kuin Sisilia pullossa: trooppisen hedelmäinen, kuiva, pirteän hapokas ja äärimmäisen ekologinen. Lamuralla on arvostettu, mutta vielä viineissä harvinainen Blockchain-sertifikaatti: etiketin QR-koodin ”ampumalla” aukeaa puhelimen ruudulle yksityiskohtaisesti ja kuvien kera viinin koko tuotantoprosessi tarhalta pulloon. Niin ikään luomusertifioitu ja vegaaniystävällinen Lamura hurmaa joulupöydässä raikkaiden salaattien ja gnocchien seurana.

Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria

Cerasuolo di Vittoria on Sisilian ainut DOCG-laatuluokiteltu viini ja se valmistetaan paikallisista rypäleistä Nero d’Avolasta ja Frappatosta. Santa Tresa on yksi Sisilian luomuviljelyn pioneereista ja heidän Cerasuolo di Vittoriansa on ilmiömäinen viini. Siinä yhdistyy Frappato-rypäleen hedelmäisyys ja Nero d’Avolan rakenne kokonaisuudeksi, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Buon Natale!