Tilaa Viinivinkki
Artikkelit

Top-5 viinit Joulupöytään

Joulupöytä ei ole viinien osalta se helpoin paikka. Erityisesti graavatut ja savustetut kalat, eri tavoin marinoidut merenherkut sekä kermaiset alkupalat ovat haastavia kumppaneita viinille. Raikkaat, hedelmäiset ja hapokkaat viinit ovat oivia valintoja monipuoliselle ruokatarjonnalle. Hyviä vaihtoehtoja löytyy etenkin makutyypissä pirteät ja hedelmäiset valkoviinit.

Medusa Albariño, **** Viinilehti

https://www.alko.fi/tuotteet/553507/

Tämä monipuolinen valkoviini tulee Luoteis-Espanjasta Rías Baixasin viinialueelta ja on valmistettu alueen ylpeydestä, Albariño-rypälelajikkeesta. Kuivan viinin tuoksu pursuaa raikkaita hedelmäisiä aromeja ja sen reilu hapokkuus siivittää pitkään jälkimakuun. Ryhdikäs viini onkin erinomainen valinta selkeille kalaruoille.

Serra Lupini Roero Arneis, **** Viinilehti

https://www.alko.fi/tuotteet/592607/

Pohjois-Italiassa sijaitseva Piemonten viinialue tunnetaan ennen kaikkea uljaista punaviineistään, mutta tämä pientuottajan valkoviini osoittaa alueen soveltuvan hyvin myös laadukkaiden valkoviinien tuotantoon. Roeron ala-alue onkin tunnettu erityisesti Arneis-lajikkeesta, josta valmistetaan luonteikkaita ja monipuolisia viinejä. Kuivassa, astetta runsaammassa viinissä yhdistyy puhdaspiirteiset sitrusaromit, aprikoosi ja hento yrttisyys ja se taipuu erinomaisesti myös joulupöydän haastavimmille mauille.

Punaviinin valinnan osalta vaikuttaa paljon, noudattaako aterian lihatarjonta perinteisempää kinkkulinjaa vai katetaanko tarjolle voimakkaampia liharuokia.

Viña Albali Gran Reserva, *** Viinilehti

https://www.alko.fi/tuotteet/005153/

Tämä Tempranillo-lajikkeesta valmistettu keskitäyteläinen ja kehittynyt viini on lähestulkoon klassikkovalinta joulupöytään. Tyylikäs viini on kypsynyt yli 18 kk tammitynnyrissä ja vähintään 3 vuotta pullossa ja täten se on tyyliltään arvokkaasti kaukana nykypäivän trendeistä. Tasapainoisen tamminen, hyvähappoinen ja kuiva punaviini maistuu hapankirsikoilta ja viikunoilta ja on loistava valinta erityisesti joulukinkulle tai -kalkkunalle.

Borsari Amarone della Valpolicella, **** Viinilehti

https://www.alko.fi/tuotteet/950085/

Mikäli joulupöydästä löytyy kinkun sijaan punaista lihaa, on Borsari Amarone della Valpolicella upea valinta aterian punaviiniksi. Tämä suomalaisten suosikki Italian Venetosta on täyteläinen, voimakas ja muhkean marjainen kera rusinaisten ja mokkaisten sävyjen. Mikäli kattauksesta ei löydy punaista lihaa, viini sopii oivallisesti esimerkiksi vahvemmille juustoille tai suklaan seuraan.

Bauchet Origine Champagne Brut, **** Viinilehti

https://www.alko.fi/tuotteet/956411/

Juhlaan kuin juhlaan samppanja on aina varma valinta. Kilistelyyn sopii monenlainen tuotos, mutta ruokakäyttöä miettiessä kannattaa katseet ehdottomasti suunnata luonteikkaaseen pientuottajasamppanjaan, josta löytyy keskivertoa enemmän runkoa ja viinillisyyttä. Bauchet’n perheen viinissä on jopa 25% kypsytettyjä reserviviinejä ja sitä kypsytetään hiivasakkojen kanssa vähintään 24 kuukauden ajan ennen julkaisua. Lopputuloksen on ryhdikäs, paahteisen runsas ja moniulotteinen viini, joka sopii erinomaisesti joulupöydän graavatuille ja savustetuille kalaherkuille.