Perinteiset rapujuhlat ovat loppukesän ja alkusyksyn, ellei jopa koko vuoden, tunnelmallisimpia ja railakkaimpia tapahtumia. Pimenevät illat, lyhdyt ja muut koristeet, laulut, oluet ja snapsit… Pöytäkin on usein katettu mökille, takapihalle tai parvekkeelle, mikä on omiaan lisäämään tunnelmaa.
Viinivinkin ohjenuora onkin lähestyä rapujuhlia niin sanotusti fiilispohjalta, tunnelma edellä. Valitse siis viini, jonka tiedät maistuvan itsellesi ja juhlaväelle jo ihan sellaisenaan. Jos viini on suunmyötäinen, säilyy tunnelma varmasti iloisena ja keskustelu poreilevana. Muutamalla täsmävinkillä, edellisen lisäksi, voi kuitenkin kokeilla nostaa viinielämystä vielä seuraavalle tasolle.
Valkoviini on tietenkin itsestään selvä valinta ravuille, mutta kuohuviiniäkään ei kannata unohtaa. Jälkimmäisellä voi tyylikkäästi viedä läpi koko illan. Alkumaljasta aterian läpi jälkiruokaan.
Viinin makuelementeistä rapupöydässä ehkä tärkein on hapokkuus. Hapokkaan viinin löytämisessä auttavat ilahduttavasti Alkon ja päivittäistavarakauppojen hyllynlaitamerkinnät ja verkkosivut. Etsi siis hapokas, tai erittäin hapokas -maininnalla varustettuja viinejä.
Ideaali rapuviini taitaa olla kuiva, tai kuivahko. Jos et kuitenkaan ole kuivan viinin ystävä, valitse rohkeasti puolikuiva, vedoten edempänä mainittuun tunnelman säilyttämiseen. Puolikuivan viinin kohdalla hapokkuuden tärkeys korostuu.
Lopuksi vielä varoitus viinihyllyillä piilevästä sudenkuopasta: tammitettu viini istuu erittäin huonosti rapupöytään! Tammisiksi mainittuja viinejä kannattaa maistella toisissa istujaisissa.
Lyhyestä viinivinkki kaunis, eli jo näillä yksinkertaisilla ohjeilla onnistuneen tunnelmoinnin todennäköisyys noussee merkittävästi. Helan går!